GAIA MOTORSPORTS

Mede mogelijk gemaakt door:

In het nieuws: ‘Brabantse boertjes’ doen mee aan loodzware rally

Nieuws

BERGHEM | In een buggy meedoen aan de Africa Eco Race, waarbij bijna twee weken lang van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat door Senegal en Mauretanië wordt gereden. Is dit alleen te doen voor duo’s die al jarenlang op elkaar zijn in gespeeld? Nicky Zoontjens uit Berghem en Jeffrey Otten uit De Mortel bewijzen dat dat niet altijd zo hoeft te zijn. Het duo kijkt zelfs al naar 2022, als het mee wil doen aan de wereldberoemde Dakar Rally.

 

Jeffrey Otten was jarenlang een fanatiek rallyrijder en motorcrosser. Tijdens een ongeluk brak hij in november 2018 een rugwervel. Artsen twijfelden of hij ooit nog zou kunnen lopen, maar Otten herstelde voorspoedig. Genoeg van de snelheid had hij niet… “Al vanaf jongs af aan droom ik ervan om ooit mee te doen aan de Dakar Rally. Ik keek vroeger iedere aflevering op tv wel twee keer. In 2019 besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en een rally auto te kopen (Peugeot 206 Cup) en in 2020 een buggy te kopen. Dit met het doel om ooit aan Dakar mee te doen.” In de autorally’s reed hij samen met navigator Toine Lier, maar die gaf aan geen tijd te hebben voor lange rally’s in de buggy. Jeffrey kwam vervolgens terecht bij Nicky Zoontjens, net als Lier woonachtig in Berghem. “Ik was direct enthousiast, maar moest het wel regelen met mijn werk omdat het superveel tijd kost. Toevallig werd ik die tijd uitgekocht door mijn werkgever en daarna besloot ik samen met Jeffrey een eigen bedrijf te starten in warmtepompen.”

Geen ervaring
Samen wilden ze meedoen aan rally’s, maar vanwege corona werd er door velen een streep gezet. Zoals door de Morocco Desert Challenge, die nu volgend jaar op het programma staat. Wel deden ze onlangs in Polen mee aan de Rallye Breslau. Jeffrey: “Ik weet nog goed hoe de andere teams naar ons keken toen wij ons meldden in het bivak. ‘Wat doen die Brabantse boertjes hier?’, zullen ze hebben gedacht. Ervaring met een rally rijden in een buggy hadden we niet. Nicky had zelfs nog nooit een roadbook in zijn handen gehad. Hij is er gewoon mee begonnen, zo leer je het. Na de eerste dagen zagen ze dat we wel degelijk iets konden. We wonnen zelfs de nachtetappe. We hoopten van de 43 bij de eerste 30 te eindigen, maar werden 15e. En zonder foutjes en tijdstraffen waren we dik in de top tien geëindigd. We kregen veel complimenten van ervaren Dakar-rijders.”